Ağız ve Diş Sağlığı

hizmet-head-dis

AĞIZ KOKUSU NORMAL Mİ?  

Bakteri varlığı çoğu zaman kendini kötü koku ile gösterir. Kötü ağız kokusu dediğimiz HALİTOZİS de ağız içinde bakteriyel bir problemin ilk semptomudur. Ağız ve diş sağlığı patili dostlarımızın sağlıklı beslenebilmeleri için en önemli konulardan biridir. Her muayenede mutlaka kontrol edilmelidir. 

DİŞLERİNİ FIRÇALAYAMIYORUM, NE YAPMAK GEREK? 

Haklısınız, kedi ve köpekler genellikle küçük yaşlarda alıştırılmazlarsa dişlerinin fırçalanmasına çok izin vermiyorlar. Ancak ağız ve dişler üzerinde oluşan plak ve bakterilerin oluşturduğu biyofilm tabakası maalesef genel sağlığı negatif etkiliyor. Minouvet Veteriner Polikliniğinde bizler her muayenede hastalarımızı diş ve ağız rahatsızlıkları yönünden de kontrol etmekteyiz. Kötü ağız kokusu her zaman bakteri varlığına işaret eder, bu durumda mutlaka veteriner hekiminize danışmalısınız. Dişlerde oluşan plaklar zamanla diş etlerinde çekilmelere sebep olurlar.  Plaklar zamanla tartarlara dönüşerek dişlerin yüzeyini kaplar, uzun vadede köklerde hasara hatta diş kayıplarına neden olmaktadır. Bu şekilde giderek ilerleyen bu tablodan hayvanlarımızı korumak için öncelikle rutin kontrollerini ihmal etmemelisiniz. 

TAŞ VEYA PLAK OLUŞUMUNUN SAKINCALARI NELERDİR? TEDAVİSİ NEDİR?

Taş ve plak oluşumu diş üzerinde bakterilerin tutunacağı alanlar sağlamaktadır. Ağızdaki bakteri yoğunluğunun artması; uzun vadede kalp, böbrek ve karaciğer gibi majör organlarda yetmezliğe sebep olmaktadır. Minouvet bünyesinde, ağız ve diş sağlığı konusunda uzun yıllardır bir çok eğitim almış hekimlerimiz tarafından yapılan tüm dental müdahalelerde, önce detaylı bir dental muayene yapılmaktadır. Akabinde gerekli görüldüğünde detartraj, diş çekimi, diş röntgenleri, polisaj vb. uygulamalar yapılmaktadır.  

Diş taşlarının uzaklaştırılması için ultrasonik detartaraj yapan özel cihazlar kullanılmaktadır. Bu işlem sırasında hastalarımızın anestezi altında ve entübasyonlu olmaları gerekmektedir. Bu sebeple detaylı bir ağız muayenesi sonrasında verilecek randevular ile anestezi altında işlem yapılmaktadır. Anestezi güvenliği için mutlaka anestezi öncesi kan tahlilleri ve kontrollerin yapılmış olması gerekir. 

TEDAVİ SONRASINDA YEMEK YİYEBİLECEK Mİ? 

Tedavi sonrasında uygulanan ağrı kesici protokoller ile hastalarımızın hayat kalitesini arttırmaktayız. Bu ağrı yönetimi sayesinde hastalarımız dişleri çekilse bile eve gittiklerinde yemek yiyebilir oluyorlar. Müdahale sonrasında verilecek uygun gıdalar ve yapılan tedaviyi destekleyen ilaçlar ile ilgili sizlere bilgilendirme ve yönlendirme yapmaktayız. 

EVDE NELER YAPABİLİRİM? 

 Yapılan diş taşı temizliği vb. müdahaleler sonrasında hekimlerimiz sizlere de evde dental hijyen uygulamaları konusunda danışmanlık yapmaktadır. Diş taşları ve plaklar için tedavi sonrasında da koruyucu uygulamalara devam etmek çok önemlidir. Çünkü düzenli olarak diş fırçalama sağlayamadığımız sürece ağız hijyeni hızla bozulmaktadır.  Evde de sizlerin ağız hijyeni koruyucu ürünler kullanmaya devam etmeniz, hatta mümkünse fırçalama yapmanız için kedi/köpeğinizin ağız sağlığını daha uzun süre koruyacaktır.