Anestezi ve Ağrı Yönetimi
ANESTEZİDEN ENDİŞELİYİM, GÜVENLİ ANESTEZİ MÜMKÜN MÜ?
Anestezi, operasyon kararlarında hasta yakınlarının en çok korktuğu konudur. Bu konuda sizleri çok iyi anlıyoruz. Özellikle geriyatrik (7 yaş ve üzeri) yaş grubunda bulunan hastalarımızın sahipleri sıklıkla anestezi ile ilgili endişelerini dile getirirler. Ancak; anestezi öncesi yapılacak uygun tahlil ve muayeneler ile hastanın yaşı, ırkı ve sahip olduğu hastalıklar açısından değerlendirilerek oluşturulan; doğru ve güvenli bir anestezi protokolü ile risk minimuma indirilir.
YAŞLI KEDİM/KÖPEĞİM İÇİN EN GÜVENLİ ANESTEZİ NEDİR?
Yaş bir hastalık değildir. Fakat sadece yaşı yüzünden korkulup yaptırılmayan tedaviler, patili dostumuzun yaşam kalitesini ve yaşam süresini ciddi oranda etkilemektedir. İyi ve güvenli anestezi tek bir ilacın uygulanması ile değil, bir protokol dahilinde çeşitli ilaç kombinasyonları ile mümkündür. Yaşlı hastalarda da yaşlarına ve olası rahatsızlıklarına uygun anestezik ilaç kombinasyonları tercih ediyoruz.
MUTLAKA KAN TAHLİLİ GEREKLİ Mİ?
Evet! Hasta çok genç ya da yaşlı, dişi ya da erkek farketmeksizin her hastada anestezi öncesi kan tahlili gereklidir. Anestezik madde seçimini, yapılacak müdahalenin güvenli şekilde yapılmasını kan tahlili sonuçları yönlendirir. Bu amaçla Polikliniğimiz laboratuvarlarında 5-6 dakika gibi kısa bir sürede tüm kan tahlillerinin sonuçlarını görebilmekteyiz…
ANESTEZİK MADDELERİ NASIL SEÇİYORSUNUZ?
Minouvet Veteriner Polikliniğinde yıllar içinde edinilen deneyim ve aldığımız birçok eğitimde edindiğimiz bilgiyle her hastaya özel protokoller uygulamaktayız. Anestezik protokollerimizi her hastanın durumu, yaşı ve yapılacak müdahalenin şiddetine göre seçiyoruz. Her hastada anestezi konusunu özenle tek tek ele alıyoruz.
- Tüm operasyon boyunca anestezisini ve hayati değerleri takip eden bir anestezi teknisyenimiz oluyor. Minouvet bünyesinde yapılan her ameliyat; ameliyathanemizde bulunan gaz anestezisi cihazı ile (voletil anestezi) ile İSOFLORAN kullanılarak yapılmaktadır. Bu yöntem anestezi riskini minimuma indirmektedir. Ancak tabiki anesteziye hazırlık ve entübasyona kadarki süreç içinde doğru anestezi seçimi gereklidir. Bunun için hastanın genel durumu, kan tahlilleri ve rahatsızlıklarına göre hekimlerimiz gerekli protokolleri oluşturuyor.
- Hastaların solunumu ve dolaşımı tüm ameliyat boyunca monitörizasyon ile takip edilmektedir. Ayrıca solunum yetmezliklerine karşın Polikliniğimiz ameliyathanesinde Ventilasyon sistemi olan COMET anestezi cihazı kullanılmaktadır.
- Ameliyathanemize tüm polikliniğimiz içinde daha kurulum aşamasında döşenen oksijen sistemimizin bir uzantısı olan özel parapetler ile oksijen sağlanmakta ve anestezi cihazımıza bağlanmaktadır. Hastamızın oksijen alımını tüm ameliyat boyunca düzenli takip edebiliyoruz.
UYANIRKEN ÇOK AĞRISI OLACAK MI?
Anestezi kadar önemli bir diğer konu da ağrı yönetimidir. Ağrıyı yönetmek gerekiyor; sadece durdurmak yada ağrı kesici vermek değil, ne zaman ağrı olacağını detaylıca bilip, konuyu öncesinden planlayarak yönetmek gerekiyor…
Operatif müdahalelerin hepsi ve tümoral durumlar, eklem ve kemik hastalıkları gibi birçok durumda hastada yoğun bir ağrı olur. Malesef sadece ağrı kesici uygulamaları, bu ağrıların kesilmesi ya da kontrol altına alınmasında yetersiz kalır. Bu sebeple onların anesteziden ağrısız uyanabilmeleri veya kronik hastalıklarının ağrıları ile baş edebilmeleri için Minouvet bünyesinde bizler multimodüler ağrı yönetimi uygulamaktayız. Bu yöntem içinde hastada henüz ağrı oluşturan müdahale başlamadan ağrı kontrolünü başlatıyoruz ve tüm ameliyat boyu devam ediyoruz. Böylece ameliyat sonunda oluşacak ağrı yanıtını en aza indiriyoruz. Bu da hastalarımızın güvenle uyanmasını sağlıyor…