Kedi ve köpeklerde sıklıkla görülen tehlikeli bir davranışta; yabancı cisim dediğimiz gıda olmayan maddeleri yemektir. Bu kimi zaman bir metal parçası, kimi zaman saç tokası, kimi zaman çorap kimi zamanda iplik olabilir.
Bu yabancı cisimler sindirim sistemini tıkarlar ve ince bağırsaklardan geçmeleri mümkün olmaz. Sindirim sistemi tamemen tıkayıp durdurunca bu sefer hastalar kliniğimize kusma semptomu ile gelirler. Önemli olan teşhisi erken ve doğru koymaktır. Sindirim sisteminde tıkanıklık olduğu durumlarda dışkılama sağlanamaz ve kusmalar tedaviye rağmen devam eder. Bu tarz durumlarda teşhis için öncelikle tercih edilen tanı yöntemi röntgendir. Baryumla çekilen röntgen ile sindirim sistemi detaylıca görüntülenir. Bazen tıkanıklık sebebi küçük bir materyaldir ve endoskopi ile materyal alınabilir. Kimi zaman erken evrede yakalandığında yabancı cisimler kusturulabilir. Ama ileri olgularda ameliyat kaçınılmazdır. Mide içinden yada bağırsaklardan yabancı materyalin çıkarılması ve bölgenin tekrar normal fonksiyonuna geri döndürülmesi çok önemlidir. Sindirim hayatın devamı için elzemdir.
En zorlu olgular ise lineer yabancı cisim dediğimiz iplerdir. İnce – kalın ipler, yünler yada misinalar bağırsaklara ilerlediğinde bir bölgeden diğerine bir gerilim yaratırlar. Eğer vaktinde doğru müdahale yapılamaz ise bağırsaklarda yırtılmaya yol açacaklarından, bu olgularda hayati risk yüksektir.
Minouvet Veteriner Polikliniğinde bu tarz olgularla sıklıkla karşılaşıyoruz. Kimi zaman tatlı hastamız “İNCİR” gibi kurban bayramında masadan kaçırdığı bir kemik midesine takılı kaldığında ameliyat ile alınmak zorunda kalıyor. Kimi zaman da tatlı hastamız “LİLY” gibi evde işlenilen iplikleri yiyip, ağzından ince bağırsaklarına kadar metrelerce ip yutmuş oluyorlar… Bu tarz durumlarda bağırsakları yada sindirim sistemini parçalayabileceğinden ipleri çekmemek çok önemli… Ama tedbiri önden alarak; saç tokası, iplik vb yutulabilecek malzemeleri de ortada bırakmamak en güvenli yöntem…
Kedi yada köpeğinizin yabancı cisim yediğinden şüphelendiğinizde; vakit kaybetmeden polikliniğimize başvurmanız ve hekimlerimizin gerekli tahlilleri yapması ve kesin teşhisi koymasının ardından müdahale etmemiz hayati önem taşır…
Sağlıklı günlerde görüşmek üzere…
Minouvet Veteriner Polikliniği Başhekimi<br>
DVM, MSc, Çağıl Çokcoşkun Yılmaz