Kedilerimiz camların önünde ince bir çizgide yürüyebilirler ve bizim yüreğimizi yerinden hoplatacak pencere pervazlarında oldukça rahat zaman geçirirler. Denge duyuları çok kuvvetli hayvanlardır. Aslında dengelerini kaybederek düşmezler… Kedilerimizin kendilerini paraşütçü sanmalarının ana sebebi avcı doğaları sebebiyle birden bir kuşun yada kelebeğin peşine atlayı vermeleridir. Avlarına konsantre olduklarında mekanla ilişkilerini kaybeden ve sadece avlarına odaklanırlar ve bir den atlarlar… Sonrası hepimiz için çok korkutucudur. Özellikle yüksek katlardan atladıklarında ciddi hasarlar oluşur.

Kedilerde en yaygın kırık sebepleri; yüksekten düşme ve trafik kazalarıdır. Son yıllarda dünya çapında yapılan bilimsel araştırmalar da, yüksekten düşmelerin kedilerde en sık görülen kırık sebebi olduğunu doğrulamıştır. Bu konuda ülkemizde yapılan araştırmalarda ise, yaz aylarında balkon ve pencerelerin açılması ile kedilerde ve köpeklerde yüksekten düşme oranlarının mevsime göre arttığı ortaya çıkmıştır. Aynı zamanda yüksekten düşen kediler arasında yapılan araştırmalarda yaşın da önemli bir faktör olduğu görülmüştür. Öyle ki ülkemizde yapılan bir araştırmada yüksekten düşen kedi hastaların %70’inin  2 yaşından küçük kedilerden oluştuğu tespit edilmiştir. Aynı araştırma erkek kediler de dişilerden daha çok yüksekten düşme olgusu gözlenmiştir.

Bu bilimsel çalışmalar bize yüksekten düşmenin hayati öneme sahip bir durum olduğunu ve sıklıkla görüldüğünü hatırlatır. Kimi zaman arka ayakta veya kalça da kırık, kim zaman ön bacakta kırık, çenede ayrılma gibi hasarlar yada akciğer hasarı ve iç kanama gibi ağır sonuçlarla yüksekten düşen hastalar kliniğimize gelmektedir.

Kediler davranışsal olarak bu durumdan malesef bir şey öğrenmez ve daha sonra tekrar atlarlar. Kedilerin avcı doğası gereği bazen bir kuşun, sineğin yada kelebeğin peşine birden koşup atlamaları ile şekillenen bu durum çok önemli sonuçlar doğurur…

Alınacak en önemli tedbir öncelikle kedi telleri ile balkon ve camların kapatılmasıdır… Ülkemiz gibi yazları sıcak mevsimin yaşandığı yerlerde bu tedbirler hayat kurtarır. Belli bir yükseklikten sonra hasarın derecesi artacağından özellikle yüksek katlarda ki evlerde kedilerimizin beton zemine düşmemesi için önceden önlem almak, sonradan üzülmemek için çok önemlidir.

Her tür acil durumda bize 0531 305 32 73 nolu telefon hattından hızlıca ulaşabileceğinizi bu vesile ile tekrar hatırlatmış olalım… Umarız gerek olmaz ama, gerekli olması halinde  tüm akut travma olgularında 7/24 bize ulaştığınızda, polikliniğimizde hizmet alabileceğinizi tekrar hatırlatmak isteriz.

Sağlıkla kalın…
Minouvet Veteriner Polikliniği Başhekimi
DVM, MSc, Çağıl Çokcoşkun Yılmaz

 

Referanslar;

1- Harasen G. (2003) Common long bone fractures in small animal practice- Part 1. 2009 Can. Vet. J. 44 Apr; 333-334.
2- Harasen G. (2003) Common long bone fractures in small animal practice- Part 2. 2009 Can. Vet. J. 44 Jun; 503-504.
3- Çokcoşkun Yılmaz  Ç. (2022) Kedilerin ön ekstremite uzun kemik kırıklarının retrospektif olarak değerlendirilmesi. Yüksek lisans tezi. Ondokuz Mayıs Üniversitesi, Veteriner Fakültesi, Cerrahi Anabilim dalı, Samsun.
4- Eyici G. (2022) Kedilerin arka ekstremite uzun kemik kırıklarının retrospektif olarak değerlendirilmesi.Yüksek lisans tezi. Ondokuz Mayıs Üniversitesi, Veteriner Fakültesi, Cerrahi Anabilim dalı, Samsun.
5-  Vnuk D., Pirkic B., Maticic D., Radisic B., Stejskal M., Babic T., Kreszinger M., Lemo N. (2004) Feline high-rice syndrome: 119 cases (1998-2001). J.Fel. Med. Surg. 2004 (6); 305-312.